sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Ylivoimaisesti suosituin suomalainen runoilija - Tabermann

Viikon runo 40, 8.10.2017
                                                                                                                      
                                      
                                                                                                                                                                             
                                                                                     

 Rypyt

Ryppyinen
on aikuinen iho,
ryppyinen mutta oma
Ryppyisiä ovat kädet, jalat, otsat, sielut,
rinnat, kivekset,
kaikki kulkuvälineet, tämän
kiikkerän ruuhen, rakkauden, melat ja airot

Ryppyisinä me tänne tulemme,
ja ryppyisinä lähdemme

Jokia kartalla ovat rypyt,
mereen laskevia jokia
tai kuivuneita uomia

Ryppyisiä ovat lakanat aamuisin
myös lakanoissa
lasketaan jokia pitkin meriin
tai surraan kuivuneita uomia

Sileissä lakanoissa ei ole kukaan nukkunut,
eikä liian sileään ihoon
ole kukaan mitään istuttanut,

ei puuta, kukkaa, unta, haavetta, halun polttavaa kekälettä,
ei ole nauranut, ei ole surrut,
ei ole käynyt taivaissa eikä tumman pinnan alla
Ei jätä jälkeensä mitään
hän joka vailla ryppyjä täältä lähtee,
ei jätä jokea virtaamaan, ei jätä merta kaipaamaan


Tommy Tabermann: Veren sokeri, 2008 Gummerus
Tommy Tabermann, Runot 1970–2010, Gummerus 2010. 637 s.
Toimittanut Kaija Valkonen

Tommy Olavi Tabermann (aik. Taberman), 3. joulukuuta 1947 Tammisaari – 1. heinäkuuta 2010 Helsinki oli suomalainen runoilija, kirjailija, toimittaja ja poliitikko. Tabermann toimi Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen kansanedustajana 21. maaliskuuta 2007 lähtien aina kuolemaansa asti.
Tabermann kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1966 ja opiskeli Tampereen yliopistossa ja toimi samaan aikaan lehti- ja radiotyössä. Esikoisteos, runokokoelma Ruusuja Rosa Luxemburgille, ilmestyi vuonna 1970. Siitä asti Tabermannilta ilmestyi runoja ja proosaa tiheään tahtiin. Tabermann tuli tunnetuksi runoilijana, kirjailijana, toimittajana ja Uutisvuoto-ohjelman kapteenina. Me-lehdessä julkaistiin kuukausittain hänen kolumnejaan vuodesta 2003 lähtien, viimeinen vasta hänen kuolemansa jälkeen elokuussa 2010. Tabermann loi pitkän ja tuotteliaan uran, jonka aikana hän julkaisi 35 vuoden ajan vähintään kirjan vuodessa. Pääteemana Tabermannin tuotannossa on miehen ja naisen välinen eroottinen rakkaus ja kaipaus.
Tommy Tabermann oli kaksikielinen. Hän kirjoitti kuitenkin kaikki teoksensa suomeksi, eikä hänen kirjojaan ole käännetty ruotsiksi. Hänen suosituimpiin teoksiinsa kuuluu rakkausromaani Suudelma (1977). Yhdessä Hectorin kanssa Tabermann suomensi ruotsin kielestä ruotsalaisen runoilijan Dan Andessonin runoja Hectorin albumille Ruusuportti (1979).
Syksyllä 2010 ilmestyväksi tarkoitettu teos Amen jäi kesken, eikä sitä julkaista. Tabermannin elämäkerta ilmestyi syksyllä 2010.
Uudenmaan kirjoittajat ry, jonka perustajajäsen ja tukija Tabermann oli, perusti marraskuussa 2011 Tommy Tabermann -kirjallisuuspalkinnon. Se jaettiin ensi kertaa vuonna 2012, jolloin Tabermannin syntymästä tuli kuluneeksi 65 vuotta. Palkinto voidaan myöntää ansiokkaan kirjallisen työn lisäksi myös kirjallisuutta edistävästä muusta taiteellisesta työstä. Palkinto on joko rahallinen tai vaihtoehtoisesti palkittu voi valita kirjailijaresidenssimahdollisuuden.
Tommy Tabermann näytteli pienen sivuroolin elokuvassa Johtaja uuno Turhapuro – pisnesmies.
Valitsin viikon runoksi RYPYT, kokoelmasta Veren sokeri. Runo löytyy myös Kaija Valkosen toimittamasta Runot 1970–2010. Tässä iässä rypyt tuntuvat kokoisilta ja luonnollisilta.
Kaija Valkonen, e. Laine on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Hän asuu Helsingissä. Työssään hän on erikoistunut kirjoittamaan elämäkertoja ja kirjoja kirjallisuus- ja kulttuuriaiheista.
Valkonen on valittu vuoden 2000 kirjallisuuskriitikoksi, ja hän sai sen merkiksi Kirjakauppaliiton Kirjapöllö-palkinnon. Hän on saanut vuonna 1992 Tiedonjulkistamispalkinnon osana ryhmää, joka laati Äidinkieli-käsikirjan.
Valkonen on työskennellyt Kotilieden toimittajana. Hän on suomentanut ja toimittanut runsaasti kirjoja.
Arvostan Valkosen työtä ja jätin talteen hänen toimittamansa Tabermannin runot, jotka on pieteetillä valittu.  Olen antanut Tabermannin yksittäisiä runoteoksia halukkaille, kun monet niistä pitävät.
Liki viisikymmentä teosta julkaisseen Tabermannin teoslistalla on proosaakin, Julian parveke yksi itselleni mieleinen.
Tabermann on paljon siteerattu runoilija. Valkosen toimittama teos alkaa usein kuullulla runolla Haave kokoelmasta Kipeästi keinuu keinumme, 1979.
Tulla lujaksi,
pysyä pehmeänä.
Siinä on haavetta
kylliksi yhdelle elämälle!
 



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti