perjantai 13. helmikuuta 2015

Katsojakin voi olla ylpeä teatterista


NUORET TÄYTTÄVÄT KUOPION KAUPUNGINTEATTERIN MARIA-NÄYTTÄMÖN TOUKOKUUSSA

 
Työryhmä KV14 Ingmanin valokuvauksen opiskelijat
Valtava otanta ikivihreitä pop- ja rock-klassikkoja kuuluu Minna Canthin lukion ja Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukion yhteistuotanto Back to the 80´s. Mukana työryhmässä on lähes kuusikymmentä nuorta ja puolenkymmentä opettajaa.

Back to the 80´s edustaa Suomessa harvoin näyttämöllä nähtyä High School -musikaalia, jonka toteuttamisesta vastaa kahden kuopiolaislukion oppilaat opettajiensa johdolla, yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa. Kaikki näyttelijät, tanssijat ja peräti kaksi eri bändikokoonpanoa on kasattu paikallisista oppilaista.  Jopa suomennoskin on tehty oppilastyönä. Luvassa on siis aitoa kasarimeininkiä sellaisten nuorten esittämänä, jotka eivät olleet edes syntyneet kultaisella kahdeksankymmentäluvulla.

Back to the 80´s nuorisomusikaalin ohjauksesta vastaa Kerttu-Liisa Pirinen, musiikin harjoittamisesta Ville Heikkinen, Matti Sariola ja Siiri Ahtola. Koreografioista vastaa Reetta Varis. Lavastuksen suunnittelee Jukka Horsmanheimo ja puvustus syntyy Ingmanin käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen työnä.

Musikaalin ensi-ilta on Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä torstaina 7.5. klo 19. Esityksiä on kaavailtu alustavasti yhteensä viisi.

 
*****

Kuopion kaupunginteatterin näyttelijäkaarti vahvistuu ensi syksynä Mikko Rantanivalla (s.1974). Rantaniva valmistui näyttelijäksi Tampereelta vuonna 2001, ja hän on esiintynyt sen jälkeen mm. Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Teatterissa ja Turun Kaupunginteatterissa. Hänet tunnetaan myös televisiosarjoista Tie Eedeniin, Jurismia! ja Alavilla mailla hallan vaara. Tänä keväänä Rantanivan voi nähdä mm. Uuden Iloisen Teatterin revyyssä Linnanmäen Peacockissa.

Mikko Rantaniva debytoi Kuopiossa syksyllä
Rantaniva debytoi Kuopiossa syyskuussa kantaesityksensä saavassa Sylityksin-näytelmässä,
jonka käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa kuopiolaislähtöinen Anna-Elina Lyytikäinen.

 Lyytikäisen uutuusnäytelmä käsittelee lapsettomuuden problematiikkaa Lyytikäiselle ominaiseen
 mustanhuumorin tyyliin.
– Haluamme ottaa ohjelmistoomme vähintäänkin yhden kotimaisen kantaesityksen joka vuosi ja tätä kautta vahvistaa uuden suomalaisen draaman asemaa ammattiteatterikentässä, Laasonen kertoo.

Lyytikäinen myös ohjaa näytelmänsä.

Sylityksin-näytelmän ensi-ilta on 11. syyskuuta Maria-näyttämöllä. Vastakappaleekseen se saa huippusuositun ja hulvattoman Housut pois -musikaalin. Musikaalin ohjaa helsinkiläinen Milko Lehto ja siinä vierailevat mm. TV 2:n Uusi päivä -sarjasta ja Helsingin kaupunginteatterista tuttu Matti Leino sekä Miss Saigon -musikaalin pääroolissa Helsingin kaupunginteatterissa esiintynyt Mika Turunen. Housut pois avaa Kuopion kaupunginteatterin esityskauden 2015–2016. Ensi-ilta on 5.9. Minna-näyttämöllä.

*****
Kuopion kaupunginteatterilla on takanaan uskomattoman upea kausi


Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen kertoo: – Kevätkausi kului evakossa, osa kesästä muutossa ja syksyllä uusittu teatteritalo toi mukanaan monia odottamattomia asioita.

– Mutta tekniikka on pelannut hyvin ja uudet tilat ovat mielestämme erittäin toimivat.

Kiinnostus uutta taloa ja ohjelmistoa kohtaan on ollut valtava. Syksyn kävijämäärä nousi yli 37 000.

– Ja kun puolet vuodesta olimme väistötiloissa, kahdella Kuopion keskustan koululla, niin koko vuoden saldo – yli 56 000 kävijää – on erinomainen saavutus.

Syksyn suosituin näytelmä oli Olli-Matti Oinosen ohjaama The Sound of Music. Sen täyttöaste oli 98 prosentti, mikä merkitsee 15 000 katsojaa.  Maria-näyttämön katsotuin oli Sirpa Kähkösen kirjoittama ja Lasse Lindemanin ohjaama Helene S. – rakkaudella. Se näki viime syksynä yli
4 200 katsojaa.

Erilaisia tapahtumia, näytelmäesitykset mukaan lukien, teatterilla oli syksyn aikana peräti 389 eli keskimäärin yksi tapahtuma joka arkipäivä talon avauksesta jouluun.


*****

Tulossa mielenkiintoinen kevätkausi

Teatterinjohtaja Laasosella riittää uskoa myös tälle keväälle.
Kattauksemme on mielenkiintoinen, hän uskoo. Tammikuun ensi-iltoinamme on kaksi klassikkoa.
Ensimmäisenä on vuorossa venäläisen teatterin kiintotähden – Anton Tšehovin Lokin – uusi ja moderni tulkinta Heini Tolan ohjaamana.
– Toinen ensi-iltamme on ainutlaatuinen teatteritapaus. Mustanhuumorin ja niukan kerronnan mestarin Aki Kaurismäen, jo klassikoksi muodostunut kulttielokuva I Hired a Contract Killer siirtyy valkokankaalta näyttämölle prahalaisen Miroslav Krobotin ohjauksessa. Sen ensi-ilta oli 28.1.

Huhtikuussa on sitten lasten vuoro. Dorothy, Variksenpelätin, Peltimies ja Leijona saapuvat Minna-näyttämölle 2.4. noitien ja Maiskisten kanssa Ihmemaa OZissa. Ohjaajana on Olli-Matti Oinonen.
Odotettu on Eestin Draamateatteri vierailunäytelmällään Virolaiset hautajaiset (31.3.). Tämän vuoden Riksteatterin vierailu on Teatern Galeassenin Vår klass – XIV oppitunnin edestä historiaa (20.4.). Ja 7.5. Maria-näyttämö täyttyy kuopiolaisista koululaisista, kun Neil Goodingin musikaali Back to the 80’s saa ensi-iltansa. Oppilastyönä tehdyssä musikaalissa esiintyy opiskelijoita sekä Minna Canthin lukiosta että Kuopion Yhteiskoulusta.

Syksyltä keväälle jatkavat The Sound of Music, Helene S. – rakkaudella, Kaikki Kivestä, Gabriel, tule takaisin! ja Koko kansan talo.

 
*****

Virpi Rautsialan raportti KOMMANDO – vapautta ja vastuuta laitosteatterissa. Kuopion kaupunginteatterissa toteutettiin vuosien 2012–2014 aikana merkittävä peruskorjaus ja pienen näyttämön uudisrakennushanke. Rakentamisen ajaksi teatteri muutti väistötiloihin. Evakkoajalle normaalin teatteritoiminnan kainaloon perustettiin teatterinjohtaja Lasse Lindemanin toimesta KOMMANDO- ryhmä. Ryhmän tavoitteena oli rakentaa kaupunginteatterin sisään uutta työkulttuuria, toteuttaa uusia esittävän taiteen ajattelutapoja, luoda verkostoja ulospäin ja jalkautua.

Virpi Rautsiala (vas.), Janne Puustinen ja Mikko Paananan
Ydinryhmän muodostivat näyttelijät Virpi Rautsiala ja Mikko Paananen sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja Janne Puustinen. Kahden ensimmäisen vuoden aikana KOMMANDOssa oli mukana joka toinen kaupunginteatterin työntekijä tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän, lavalla tai lavan ulkopuolella.
Yhteistyökumppaneita löytyi odottamattomistakin osoitteista: sairaalasta, poliisista, kadulta.

Teatterinjohtaja Lindeman asetti KOMMANDOn vastuuhenkilöksi näyttelijä Virpi Rautsialan, joka raportoi KOMMANDOn kiitettyä toimintaa kirjallisessa muodossa. KOMMANDO kiinnostaa teatterikenttää valtakunnallisestikin, ja raporttia on odotettu.

 Alun perin raportin oli tarkoitus käsitellä vain KOMMANDOn ensimmäistä vuotta, mutta koska toiminnan luonne muuttui, katsottiin järkeväksi dokumentoida samoihin kansiin hieman myös toista kautta. Raportti on tarkoitettu toimintakertomukseksi, pohdinnaksi, keskustelunavaajaksi, kyseenalaistajaksi, innoittajaksi, työkaluksi erikokoisiin teattereihin ja yhteisöihin sekä erimerkkitapaukseksi erilaisten yhteistyökumppanuuksien luomisessa.

KOMMANDO - raportissaan Virpi Rautsiala avaa toiminnan sisältöjä, erilaisia toteutusmalleja ja pohtii KOMMANDOn kokonaisprosessia normaalin teatteriohjelmiston rinnalla. Raporttia syventävät kentältä tulleet palautteet ja monet valokuvat, jotka värittävät toiminnan luonnetta. Rautsialan päiväkirjalainauksista kuultaa taiteilijan ja organisaattorin työnkuvan moninaisuus kaupunginteatterin ja KOMMANDO-kokeilun antoisalla vuoristoradalla.

”Kommando osoitti kahdessa vuodessa, että laitosteatteri voi säteillä monella hyvällä tavalla ulos- ja sisäänpäin. Teatterin ei tarvitse olla paikka, jossa ´vain´ esitetään ja katsotaan. Laitosteatterikin voi muovautua monenlaiseksi esittävän taiteen toimintakentäksi.”

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti